Zdravie

Čo pomáha na bolesť chrbta

Koľko ľudí sa vám za posledný mesiac posťažovalo, že ich bolí chrbát? V priemernom okruhu rodiny a priateľov by vám na ich spočítanie nestačili prsty na rukách.

 

Trápi nás stuhnutá krčná chrbtica, seknuté kríže alebo boľavé sedenie pri počítačoch a mobiloch. Ako všade, aj v tomto prípade je lepšie staviť na prevenciu.

Namiesto kŕmenia sa tabletkami dajte šancu liečebným metódam, ktoré sú v konečnom dôsledku príjemným relaxom. Pod rukami odborníka môžete oddychovať pri masážach či bankovaní, ale aj vypotiť stres a bolesti pri pilatese. Práve na tieto tri metódy si dnes bližšie posvietime.

 

Bankovanie

Bankovanie
Bankovanie

Masážnu techniku pochádzajúca z Číny ihneď pocítite v najhlbších vrstvách pokožky. Po bankovaní vám telo bude pripadať ľahšie a ohybnejšie – a práve to z neho robí skvelý prostriedok na úľavu od bolesti chrbta.

Bankovanie zlepšuje fungovanie nervového systému, a to najmä autonómneho, na ktorý negatívne vplýva stres a prílišná záťaž. Podporuje prekrvenie, ktoré prináša viac kyslíka do svalov a tie potom fungujú bez ťažkostí. Na chrbticu sa málokedy pozeráme ako sústavu kĺbov, stavce často vnímame ako menšie kosti. Všetky sú prepojené kĺbmi, ktoré trpia hlavne vplyvom toxínov usadzujúcich sa v týchto vzájomných spojoch.

Práve bankovanie dokáže zatočiť s toxínmi, pomáha vyplaviť toxíny z tela a zlepšuje funkčnosť kĺbov, svalov a vnútorných orgánov. Uvoľnenie napätia je to, čo potrebuje vaša chrbtica a zrýchlený metabolizmus bude už iba príjemným bonusom za to, že ste si našli chvíľu času na starostlivosť o svoje telo.

 

Masáže

Masáž chrbta
Masáž chrbta

Nesprávne postavenie tela, kompenzácia zranení, natiahnuté svaly, sedavý spôsob života – to je iba zopár prípadov, v ktorých je masáž chrbta potrebná ako soľ. Masáž sa preukázala ako účinný nástroj aj v prípade, že bolesti chrbta nie sú diagnostikovateľné lekármi a vznikajú na základe psychického napätia. Starý známy spoločník stres dokáže zatočiť aj s chrbtom.

 

Účinok masáží

Masáže sú účinné vďaka tomu, že:

  • uvoľňujú napäté svaly,
  • lokálne zlepšujú prekrvenie a okysličenie svalov,
  • uľavujú od bolesti prostredníctvom fyzickej, ale aj psychickej relaxácie,
  • zlepšujú flexibilitu svalov,
  • zvyšujú prah bolesti tým, že podporujú produkciu endorfínov a serotonínu.

Ak vám masáž pripadá ako luxus, bez ktorého sa dá zaobísť, skúste to prehodnotiť. Oproti výdavkom za lieky, procedúry a operácie, ktoré musia podstupovať ľudia s vážnejšími problémami chrbta, je cena masáže zanedbateľná. A predovšetkým, je to oveľa príjemnejšie.

Pri výbere maséra sa zamerajte na jeho odbornosť, pretože spolu s cvičením a zdravou stravou vám môže zaručiť kvalitnú starostlivosť o chrbticu.

 

Pilates

Pilates
Pilates

Aj vám pri slove cvičenie naskočí v hlave predstava posilňovne s ťažkými činkami a strojmi? Alebo frenetické poskakovanie na hodine aerobiku? Pri bolestiach chrbta sa z klasických športov najviac osvedčilo plávanie, ale potrebujete aj cielené posilnenie určitých skupín svalov.

Preto je vhodné vyberať cvičenie, ktoré sa prispôsobí začiatočníkom i pokročilým, pracuje s vlastnou váhou tela (a niekoľkými jednoduchými pomôckami) a jeho tempo dokážete prispôsobiť svojim potrebám. Všetky tieto podmienky spĺňa pilates.

Najväčším mínusom pilatesu je skutočnosť, že ak sa pustíte do cvičenia doma, nemôžete si byť istí, či všetky cviky vykonávate správne. Riešenie je jednoduché – aspoň pár prvých hodín cvičenia strávte pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta. A nezabudnite na zlaté pravidlo – najdôležitejšia je pravidelnosť. Bez nej vaše cvičenie nebude mať želaný efekt.

 

Pár pilates cvikov na inšpiráciu

Niekoľko cvikov na inšpiráciu – všetky opakujte dvadsaťkrát v troch kolách:

  1. Pílka

Sadnite si na zem a nohy vystrite pred seba tak, aby zvierali 45° uhol. Špičky pritiahnite ku kolenám – napnete tak zadné lýtkové a stehenné svaly. Ruky vystrite pred seba vo výške ramien. Striedavo sa dotýkajte prstami ľavej dlane pravej špičky a prstami pravej dlane ľavej špičky. Postupujte pomaly a siahajte iba tam, kam vám to dovolí vaša flexibilita. Keď ide pravá ruka dopredu, ľavú zároveň ťahajte dozadu, za chrbát. A naopak, keď sa dotýkate špičky ľavou rukou, pravú natiahnite za chrbát.

  1. Mostík

Ľahnite si na chrbát, nohy pokrčte v kolenách a ruky položte pozdĺž tela. Chodidlá dajte na šírku bokov a odlepte od zeme panvu tak, aby stehná a brucho tvorili jednu rovinu. Vydržte 5 sekúnd a vráťte sa na zem. Pri dvíhaní panvy sťahujte sedacie svaly a nespájajte kolená.

  1. Poloha dieťaťa

Kľaknite si a sadnite si na päty. Zhlboka sa nadýchnite a pri výdychu sa predkloňte tak, aby ste mohli hlavu oprieť čelom o zem a ruky natiahli pred seba. Zotrvajte tak 10 sekúnd, potom si sadnite na päty a cvik zopakujte.

  1. Labuť

Ľahnite si na brucho. Dlane položte vedľa pŕs tak, aby prsty smerovali dopredu. Oprite sa celou váhou do dlaní a dvihnite hlavu a hruď. Hlavu pritom nezakláňajte. Vydržte 5 sekúnd a uvoľnite sa.

obrázky: pexels.com, rehabklinik.sk

 

Redakcia

Hlavný redaktor Megazínu. Tvorí články tak, aby vás zaujali a dozvedeli ste sa vždy niečo nové. Obľubuje témy ako bývanie, zdravie cestovanie či príroda.