PR

Ako správne používať klimatizáciu v aute

V lete je jazda v aute bez zapnutej klimatizácie pre mnohých nepredstaviteľná. Auto sa vďaka nej rýchlo vychladí a cesta sa razom stane znesiteľnou. Používanie klimatizácie však má svoje zásady. Ak to s ňou preženiete, môžete si spôsobiť nepríjemné zdravotné komplikácie. V neposlednom rade by ste mali myslieť aj na pravidelnú údržbu.

 

Dobrý sluha, ale zlý pán

Ochorenie z klimatizácie nie je výmysel. Lekári sa s takýmto ochorením stretávajú v priemere aspoň raz za deň. Klíma najčastejšie spôsobuje nádchu, prechladnutie a tiež suchý kašeľ. Výnimočné nie sú ani problémy s kĺbmi, prievan v oku, uchu alebo napríklad aj na ramenách.

Tieto ochorenia najčastejšie vznikajú pri dlhom pobyte v aute, kde je klimatizácia nastavená na príliš nízku teplotu. Keď potom z takéto auta vystúpite von do vysokej teploty, vaše telo dostane teplotný šok. Preto by ste pri používaní klimatizácie mali dodržať tieto zásady.

  • Po nastúpení do auta najskôr otvorte okná a vyvetrajte.
  • Klimatizáciu zapnite až po 5 alebo 10 minútach jazdy.
  • Teplota v aute by mala byť maximálne 5 – 7 stupňov nižšia, než je vonkajšia teplota.
  • Klímu používajte iba pri dlhších jazdách, napríklad pri jazde po diaľnici alebo cestách mimo obce.
  • Počas pomalších jázd v meste si namiesto zapnutej klimatizácie nechajte otvorené okno.

 

Správna údržba klimatizácie je nutnosť

Správne nastavenie klimatizácie v aute

Rovnako ako všetky ostatné súčasti auta, aj klimatizácia sa časom opotrebováva a je dôležité pravidelne vykonávať jej údržbu. Mali by ste si ju dať skontrolovať aspoň raz do roka, odporúča sa však jej kontrola dvakrát ročne.

Najčastejším indikátorom, že klíma nepracuje tak ako má, je zápach alebo teplý vzduch prúdiaci z fukára. Je dôležité dať klímu vydezinfikovať, pretesniť a vyčistiť, pretože sa v jej vnútri usádzajú baktérie a plesne, ktoré sa po zapnutí dostanú priamo do vzduchu.

Nezabudnite ani na doplnenie chladiacej zmesi. Kontrolu a údržbu klimatizácie však nemusíte robiť vy sami. Stavte na odbornú ruku a nechajte si klímu skontrolovať v autoservise. Takáto služba stojí len niekoľko desiatok eur, takže sa nemusíte báť, že vaša peňaženka ťažko zaplače.

 

Pri kontrole klimatizácie auta to nekončí

S príchodom letného obdobia je dobré prehodnotiť aj celkové zabezpečenie vášho vozidla. Reč je o poistení auta, ktoré môže vaše vozidlo chrániť pred mnohými rizikami. V jarných a letných mesiacoch sa pri lesných cestách častejšie pohybuje lesná zver, preto je vhodné zvážiť aj pripoistenie stretu so zverou.

Rovnako v tomto období nie sú výnimočné ani silné búrky, ktoré na vozidle tiež môžu napáchať veľké škody. Pripoistenie prírodných živlov vám preto zaistí nárok na poistné plnenie, keď práve prírodný živel poškodí vaše auto. Preto sa oplatí skontrolovať ako vybavenie vášho auta vrátane klimatizácie, tak aj vaše PZP.

Doprajte vášmu autu takú starostlivosť, akú si zaslúži. Odmenou vám bude istota, že ste pripravený na každú situáciu aj prípadnú nepríjemnosť.

 

obrázky: pixabay.com
zdroj: pr

Advertoriál

Sponzorovaný obsah na Megazín.sk