PR

Ako na minimalizmus vo vlastnom šatníku a šperkovnici

Žiť pomalšie, jednoduchšie a hlavne ekologicky. To je heslom posledných rokov. Naša konzumná spoločnosť dokázala svojím veľakrát sebeckým a nerozumným postojom zmeniť túto planétu na nepoznanie. Ak chceme, aby sa aj ďalšie generácie mohli tešiť z rozmanitej fauny a flóry, musíme konať. Začať od seba. To však neznamená, že sa má hneď každý z nás stať ekologickým aktivistom. So zmenou môžete začať napríklad aj vo svojom šatníku či šperkovnici. Pýtate sa, ako? Uvedomelým nakupovaním.

 

Minimalizmus nie je trend

Áno, minimalizmus by nemal byť trendom, ale spôsobom života. Vystačiť si s málom, nenakupovať zbytočnosti, preferovať udržateľné materiály, jednoduchosť a trvácnosť. To sú „pravidlá“ správneho minimalistu. Každý z nás by si mal uvedomiť, že na to, aby bol spokojný, nepotrebuje prepchaté skrine či plný dom zbytočností. Tak obrovské množstvo vecí kupujeme a vyhadzujeme len kvôli vlastnej lenivosti a pohodlnosti. Pokazil sa mi zips na nohaviciach? Vyhodím ich. Tie staré strieborné náušnice sa už nedajú zapnúť? Nevadí, kúpim si iné.

Minimalizmus v šperkovnici

 

Udržateľná móda

Udržateľnosť. Slovíčko, ktoré ste už určite veľakrát počuli. Ako ju však dosiahnuť? Napríklad aj tým, že ten pokazený zips a náušnice hneď nezatratíte, ale necháte opraviť. Takýmto uvedomelým prístupom ušetríte a zbytočne nevyhodíte kvantum vecí. Dávanie druhých šancí je v minimalizme samozrejmosťou. A tento ekologický postoj môžete využiť aj pri triedení či budovaní nového šatníka. Namiesto klasických módnych reťazcov zamierte do second-handu. Nájdete tam hotové poklady za viac než výhodné ceny a možno sa ešte aj „zbavíte“ vášho nepotrebného oblečenie, ktoré od vás v niektorých prípadoch radi odkúpia.

Ekologickejší šatník vytvoríte aj vďaka zaradením kúskov z kvalitnejších a trvácnejších či dokonca recyklovaných materiálov. I keď sa môžu zdať na prvý pohľad drahé, ich funkčnosť a nadčasovosť cenu rýchlo zatienia. Pri nákupe oblečenia poriadne premýšľajte a nedajte sa prehovoriť iba svojou slepou túžbou či visačkou „v akcii“.

Minimalizmus v šperkovnici

 

Poriadok v šperkovnici

K móde neodmysliteľne patria šperky. Ženy ich milujú a sú, samozrejme, skvelým doplnkom do každého outfitu. Dokážu ho oživiť, dostať na novú úroveň a zatraktívniť. Aj tu by sme však nemali podľahnúť ľahkovážnosti a radšej investovať do kvality, než do lacnej bižutérie. Veď už naše babičky mali jedny zlaté náušnice, ktoré sa neskôr dedili z generácie na generáciu.

Ak teda naozaj potrebujete nový kúsok do vašej šperkovnice, skúste sa zamerať skôr na jednoduché tvary, hladké línie a tlmené odtiene. Tie sú všestranne využiteľné a ľahko kombinovateľné dokonca aj s doplnkami, ktoré už doma máte. Klenotom však tiež môžete dať druhú šancu. Spýtajte sa vašej mamy či tie zlaté náramky, ktoré si pamätáte z detstva ešte nosí alebo zamierte do vintage obchodíku. Veci s príbehom budú pre vás nielen krásne, ale priam výnimočné.

zdroj: sponzorovaný článok

 

Advertoriál

Sponzorovaný obsah na Megazín.sk