Bývanie

Ako ušetriť dostatok priestoru v byte

Bývate v malom byte a máte pocit stiesneného priestoru? Alebo sa vám pritrafila šťastná udalosť v podobe nového člena rodiny? V tom prípade je najvyšší čas začať premýšľať nad dispozičným riešením bytu. Zorganizujte si svoj domov systematicky a hlavne zmysluplne. V našom článku si povieme ako na to jednoducho a rýchlo.

 

Ako začať so zmenou v byte?

Je jasné, že sa vám byt sám od seba nenafúkne. Preto hneď na úvod je dobrým nápadom urobiť si plán. Čo chcete zmeniť? Stačí vám malá úprava na šetrenie priestoru, alebo ako sa vraví, potrebujete byt zmeniť od základov? V tom druhom prípade je určite najrozumnejšie začať likvidáciou starého nábytku.

V súčasnosti je vypratávanie bytov profesionálnou firmou elegantným riešením, ako sa zbaviť nepotrebného nábytku. Ušetríte si totiž čas a v konečnom dôsledku aj peniaze. Navyše vám odpadajú bežné problémy s prepravou a prenosom starého nábytku (schodištia, rampy, prevýšenia, zlá prístupnosť vozidlom…).

 

Zväčšite si úložný priestor

Keď ste sa zbavili starého nábytku, je čas začať riešiť úložný priestor v byte. Ale ako všetky tie veci, ktoré práve nepotrebujete, efektívne uschovať, a pritom ušetriť miesto?

Ako prvé si do bytu nainštalujte vstavané skrine. Pokiaľ vám to dovolí finančná situácia, je najlepším riešením nechať si ich urobiť na mieru presne podľa vašich predstáv a dispozičných možností bytu.

Čo sa týka ďalšieho nábytku, aj v tomto prípade existuje veľa riešení, ako ušetriť priestor. Ohľadom toho sú napríklad veľmi nápomocné zásuvky pod posteľ. Predstavujú praktické šuflíky, kde si môžete uložiť všetky práve nepoužívané periny, zimné bundy, či krabice s topánkami. Je však lepšie, ak sú stavané na kolieskach, aby sa zabezpečilo ich pohodlné posúvanie.

Pokiaľ má váš byt vysoké stropy, nebojte sa využiť i priestor tesne pod nimi. Nad zárubňou dverí a okolo okien je napríklad šikovné umiestniť police. Tiež veľmi dobrým nápadom je začať využívať vysoké drevené knihovníčky, ktoré dnes už svojím prevedením vyniknú v klasickom aj modernom interiéri.

 

Vedeli ste, že…

… v súčasnosti začína byť veľmi populárne skladovať svoje veci aj pod podlahou? Môžete si tam uložiť nielen sezónne oblečenie, ale tiež napríklad staré CD a DVD, ktoré je vám ľúto vyhodiť do koša.

 

Začnite využívať zrkadlá

Prečo jednotlivé miestnosti v byte opticky nezväčšiť? To sa vám podarí pomocou vhodne umiestnených zrkadiel. Ide o skvelý spôsob, ako priestoru dodať potrebnú vzdušnosť a pocit veľkosti. Podobný účinok dosiahnete aj s ostro vymedzenými hranicami interiéru, čo je rovnako prínosné pre získanie rozsiahlejšieho dojmu.

Pokiaľ si však nechcete byt zapratať zrkadlami, nemusíte použiť zrkadlá veľkých rozmerov. Menšie zrkadlá môžete napríklad použiť na dvere vašej skrine alebo ako výplň do dverí.  Podobný efekt dosiahnete aj so sklom, preto sa ho nebojte v plnej miere využiť. Dobrým nápadom sú napríklad sklenené stolové dosky, prípadne oddeľovacie steny.

 

Bonusový tip

Ušetriť miesto na podlahe sa dá aj tak, že začnete využívať závesné úložné priestory. Tie zároveň môžu slúžiť aj ako moderná dekorácia miestnosti.

 

Zmeňte dispozičné riešenie bytu

Na zlepšenie komfortu bývania je dôležité zaistiť dostatok osobného priestoru pre každého člena rodiny. Rozumné je napríklad vytvoriť z jednej miestnosti dve, a to pomocou rôznych interiérových oddelovačov. Môžete napríklad využiť obývačkovú stenu, alebo paravány či závesy.

Takéto riešenie je výhodné tým, že vytvorí improvizované steny, ktoré ale nebránia priepustnosti svetla do miestnosti. Paravány a závesy je navyše možné dostať v najrôznejších farebných prevedeniach, preto môžu slúžiť aj ako dekoratívny doplnok interiéru.

Zmena dispozície bytu

Pokiaľ máte malý byt, ale máte v ňom samostatnú obývaciu miestnosť, je rozumné tento priestor rozšíriť pre všetkých členov vašej rodiny. Obývačka je síce reprezentatívnym miestom bytu, ale spoločenský priestor pre prijímanie návštev sa dá vytvoriť aj z kuchyne. Prípadne môžete netradičným spôsobom k tomuto účelu využiť aj vstupnú chodbu.

Škoda je nevyužiť veľký priestor obývačky na každodenné používanie. V byte predsa bývate vy a nie návštevy.

 

Rady na záver

Zmienené spôsoby šetrenia priestoru patria samozrejme iba k tým základným, ako si zlepšiť kvalitu bývania v malom byte. Existuje tiež množstvo ďalších tipov a nápadov, ako si v tomto smere pomôcť. Pripravili sme pre vás krátky zoznam tých najznámejších:

  • Zasúvacia posteľ – v spálni prirodzene posteľ zaberá najviac miesta. Pokiaľ hľadáte vhodný spôsob, ako ju umiestniť tak aby neprekážala, a pritom zostala dobre prístupná, je najlepším riešením jej zasúvanie ku stropu. Existujú aj také modely, pri ktorých dokonca nemusíte dávať dole ani matrac, či posteľné prádlo.
  • Umývadlo v stene – kúpeľňa v malom byte rozhodne neposkytuje veľký priestor. Elegantne ušetriť miesto však môžete zasunutím umývadla do steny.
  • Miesto pod schodiskom – pochopiteľne tento zlepšovák sa dá realizovať iba v prípade, že nejaké schodisko v byte máte. Pokiaľ ale áno, bola by škoda priestor pod ním nijako nevyužiť. Môžete si tu napríklad uskladniť veci, ktoré často používate, pretože takto budú ľahko dosiahnuteľné.
  • Miesto pod stropom – v malom byte je šikovné využiť aj priestor pod stropom. Tam môžete skladovať napríklad sezónne oblečenie.
  • Veci trieďte – každá maličkosť by mala mať svoje presne určené miesto. Všetko ukladajte radšej do viacerých menších skladových priestorov ako len do jednej veľkej krabice.
  • Uzatvárateľné boxy – ideálne riešenie skladovania osobných vecí v malom byte. Praktické sú najmä tie, ktoré majú držadlo, aby ste ich mohli zo skrine alebo iného úložného priestoru (napríklad pod posteľou), ľahko vybrať.

obrázky: freepik.com

 

Redakcia

Hlavný redaktor Megazínu. Tvorí články tak, aby vás zaujali a dozvedeli ste sa vždy niečo nové. Obľubuje témy ako bývanie, zdravie cestovanie či príroda.