Čo jesť pri laktózovej intolerancii a ako ju potlačiť?
Laktózová intolerancia je v našej spoločnosti čoraz častejšia. A to do veľkej miery ovplyvňuje aj náš jedálniček. No vedzte, že aj keď ňou trpíte a je to nepríjemné, pretože si stále treba dávať pozor na mliečne výrobky, ešte nič nie je stratené. Môžete s ňou totiž veľmi rýchlo zatočiť. Ako na to a čo všetko si pri nej môžeme dovoliť, si povieme v našom článku.
Čo vieme o laktózovej intolerancii?
V prvom rade si treba uvedomiť, že intolerancia na laktózu a alergia na mlieko nie sú totožné termíny. Hlavný rozdiel spočíva v príčinách ochorenia. Zatiaľ čo u alergii na mlieko ide o imunitnú odozvu organizmu na mliečne bielkoviny, intoleranciu na laktózu spôsobuje nedostatok enzýmu laktázy.
Čo je to vlastne laktóza? Jednoducho povedané, je to mliečny cukor, ktorý tvorí až 7 % ľudského materského mlieka. Z chemického hľadiska sa označuje ako disacharid – cukor zložený z dvoch jednoduchých cukrov. V prípade laktózy ide o D-glukózu a D-galaktózu. Avšak, aby ju naše telo mohlo zužitkovať, musí ju najprv vstrebať. A to je možné iba vtedy, ak sa laktóza rozloží na jednotlivé cukry, z ktorých je zložená.
Práve v tomto procese je dôležitý enzým laktáza, ktorá laktózu rozštiepi na jednotlivé jednoduché cukry, ktoré sa už môžu vstrebávať našimi črevami.
Vedeli ste, že…
…v africkej a ázijskej populácii je strata laktázy úplne bežná? To znamená, že až 95 % dospelej populácie tu nie je schopná tráviť mliečny cukor a mliečne výrobky. V Európe a v severnej Amerike je to ale úplne naopak. A práve preto je aj trh s mliečnymi výrobkami v týchto oblastiach omnoho pestrejší. Čo je v Afrike alebo Ázii úplne normálna vec, u nás sa to považuje za problém, ktorý dostal názov laktózová intolerancia.
Pamätajte, že vstrebávanie jednoduchých cukrov môžu narušiť aj lieky (steroidy, neomycín, tetracyklín…), kyselina šťavelová (špenát, mangold, červená repa, čokoláda…) spolu s vápnikom, vysoký príjem bielkovín a sedavý spôsob života, stres či silný alkoholizmus.
Typy laktózovej intolerancie
Z medicínskeho hľadiska poznáme tri základné typy laktózovej intolerancie, a to nasledovné:
- Vrodená – veľmi zriedkavá forma, ktorá sa prejavuje už pri prvej konzumácii mlieka novorodencom. Sprevádza vás po celý život.
- Primárna oneskorená – najčastejší typ. Schopnosť štiepiť laktózu sa znižuje vekom.
- Sekundárna – spôsobuje ju poškodenie buniek tenkého čreva, ktoré produkujú laktázu. Je veľmi bežná napríklad pri celiakii, Crohnovej chorobe alebo pri gastroenteritíde.
Ako sa prejavuje intolerancia na laktózu?
Samozrejme, nestrávená laktóza spôsobuje v črevách rôzne problémy. Tie sa zvyčajne dostavia už pol hodinu po konzumácii mliečnych výrobkov a ich intenzita závisí od skonzumovaného množstva.
V prvom rade laktóza v črevách osmoticky priťahuje elektrolyty a vodu, čo sa prejavuje hnačkou. Následne je v hrubom čreve fermentovaná baktériami, čím sa zvyšuje produkcia plynov – nepríjemné nafukovanie a bolesť brucha. Dokonca niekedy môže dôjsť až k nevoľnosti a zvracaniu.
Zmienená alergia na mlieko je však vážnejší stav. A to z dôvodu, že okrem tráviacich ťažkostí ako pri laktózovej intolerancii, sa ešte navyše prejavuje aj kožnými reakciami (ekzém, opuch…), dýchacími ťažkosťami a v tých najťažších prípadoch aj anafylaktickou reakciou.
Diagnostika laktózovej intolerancie
Prirodzene, aby sme mohli laktózovú intoleranciu úspešne potlačiť, musíme ju najskôr diagnostikovať. A to pomocou základných klinických príznakov, alebo u lekára pomocou nasledujúcich vyšetrení:
- Laktózový tolerančný test – pri vyšetrení dostanete vypiť roztok s obsahom 50 g laktózy a následne vám počas dvoch hodín v rôznych časových úsekoch odoberú vzorku krvi, v ktorej sa stanovuje hladina glukózy. Pokiaľ nestúpa, aktivita laktázy je znížená.
- Vodíkový dychový test – menej invazívne vyšetrenie. Stačí, aby ste vypili roztok laktózy a potom sa v rôznych časových úsekoch meria koncentrácia vodíka vo vydychovanom vzduchu. Vodík je v zvýšenej miere produkovaný práve črevnými baktériami z nestrávenej laktózy.
Liečba laktózovej intolerancie
Samozrejme, ideálnym spôsobom, ako sa zbaviť príznakov laktózovej intolerancie, je obmedziť konzumáciu mliečnych potravín. Niekomu stačí iba čiastočne, niekto ďalší však potrebuje vynechať mliečne výrobky úplne. Chýbajúci vápnik však treba nahradiť z iných potravín. Dobrým zdrojom je napríklad sójové mlieko, brokolica, špenát, či pomaranče.
Laktózovú intoleranciu môžete potlačiť aj enzýmovou terapiou. A to vo forme rôznych enzýmov podobných laktáze, ktoré sa získavajú napríklad z niektorých húb. Treba ich užiť vždy pred konzumáciou mliečnych výrobkov.
Tip
Niektorí ľudia s laktózovou intoleranciou znášajú jogurty lepšie ako samotné mlieko. Dôvodom je prítomnosť niektorých baktérií v jogurtoch. Tie vedia spracovať laktózu svojimi enzýmami. Užívanie probiotík s týmito kmeňmi baktérií (Lactobacillus a Bifidobacterium) môže preto zlepšiť trávenie laktózy.
Rady na záver
V prvom rade si treba uvedomiť to, že koľko enzýmu laktázy telo potrebuje a aké silné sú príznaky intolerancie, je veľmi individuálne. Preto je dôležité otestovať si vlastné telo a reakcie na jednotlivé mliečne výrobky. Samozrejme, aj ich konzumované množstvo a zistiť si tak presne, kedy vám už dokážu spôsobiť problém.
Pamätajte tiež na to, že niektoré výrobky z mlieka môžu obsahovať menej alebo žiadnu laktózu, napríklad niektoré druhy zrejúcich syrov. Bežne pri bezlaktózovej diéte môžete konzumovať všetky potraviny s označením „bez laktózy“, „lactose free“ a „laktosefrei“.
Čo sa týka nápojov, ideálne sú rastlinné nápoje bez laktózy, ako napríklad kokosový, mandľový, sójový či makový. Z rastlinných syrov sú vynikajúce tofu či syry z kokosového mlieka. Prirodzene, trh ponúka aj bohatý výber rastlinných nátierok.
obrázky: freepik.com