PR

Sprievodca starostlivosťou o laminátové podlahy

Keď je vaša laminátová podlaha čerstvo nainštalovaná, vyzerá skvelo. Existuje veľa vecí, ktoré môžete urobiť, aby svoj vzhľad zachovala dlhé roky. Dobrou správou je, že laminátové podlahy sú relatívne nenáročné na údržbu. Pripravili sme pre vás krátkeho sprievodcu starostlivosti o laminát. 

 

Základné tipy na starostlivosť o laminátové podlahy

  • Na čistenie podlahy vodou použite dobre vyžmýkaný mop. Pridajte ocot do vody, aby sa podlahe vrátil lesk. Nepoužívajte zbytočné chemikálie.
  • Najdôležitejšou vecou, na ktorú je potrebné myslieť je, že laminátová podlaha nie je vodotesná. Preto mop naozaj dobre vyžmýkajte.
  • Aby ste predišli poškodeniu, nikdy netlačte ani neťahajte nábytok po laminátovej podlahe. Vždy zdvihnite akýkoľvek nábytok, ktorý je potrebné premiestniť.
  • Pod stoličky a nohy stola umiestnite mäkké nálepky, aby ste predišli poškriabaniu a preliačinám pri sedení alebo posúvaní. Kúpite ich v každom obchode pre majstrov.
  • Pravidelne vysávajte alebo zametajte.
  • Suchý mop alebo handričku z mikrovlákna možno použiť na odstránenie a zber uvoľnených nečistôt a prachu.

 

Čo robiť, ak sa na laminátovú podlahu niečo vyleje?  

Akékoľvek rozliatie nečistoty by sa malo rýchlo odstrániť vlhkou handričkou a zvyšky ihneď utrieť suchou handričkou. Nenechajte na podlahu dlho pôsobiť vodu a vlhkosť. Na laminát nepoužívajte namočený mop; ak voda presiakne, môže preniknúť do a pod vrstvy a spôsobiť deformáciu. Preto mop dobre vyžmýkajte. Mal by byť iba vlhký, nie mokrý.

 

Ako intenzívne vyčistiť podlahu pri veľkom upratovaní?

Pre intenzívnejšie čistenie použite dobre vyžmýkaný mop z mikrovlákna alebo handričku na podlahu so špeciálnym čističom na laminát.  Zaistite, aby boli zvyšky vody dobre vysušené.

Podlahu so skosenými hranami alebo drážkami sa odporúča najprv dobre povysávať, až potom čistiť vlhkým mopom. Bez vysávania by sa mohli hromadiť nečistoty v drážkach, ktoré by bolo ťažké odstrániť.

Floor experts tip: V prípade, ak sa na vašu podlahu nalepí žuvačka alebo kvapne vosk,  použite ľad na vytvrdenie a potom ho zoškrabte plastovou škrabkou. Potom utrite jemne navlhčenou handričkou.

 

Ako sa vysporiadať so škrabancami na lamináte?

Väčšina laminátových podláh je veľmi odolná a dobre znáša každodenný život, no povrch sa môže stále poškriabať. Niektoré obchody pre domácich majstrov majú súpravy na opravu laminátu, ale prevencia je oveľa lepšia, ako riešiť škrabance.

  • Niektoré laminátové podlahy sa dodávajú s dodatočnou ochranou proti poškriabaniu – informujte sa u našich expertov.
  • Na čistenie laminátových podláh nikdy nepoužívajte drôtenku alebo iné abrazívne náradie.
  • Pred chôdzou po lamináte si vyzujte topánky. Malé kamienky sa môžu zaseknúť v topánkach a poškriabať podlahu. Pomôže aj rohožka pri vchode.
  • Udržujte nechty domácich miláčikov ostrihané.

Ak je vaša laminátová podlaha stará, môže byť opotrebovaná. Použite špeciálne leštidlo na laminátové podlahy, ktoré jej vráti lesk a vyhladí niektoré ľahké škrabance.

zdroj: sponzorovaný článok
obrázok: freepik.com

 

Advertoriál

Sponzorovaný obsah na Megazín.sk