Bývanie

Ako sa zbaviť mravcov v domácnosti

Príroda má mravce veľmi rada, pretože sú pre ňu užitočnými stvoreniami. Ide o takých profesionálnych smetiarov a čističov odumretých organických zvyškov. Do svojho mraveniska si odtiahnu všetko, čo môže slúžiť ako potrava, alebo ako stavebný materiál. Doma ich však nemáme v láske a snažíme sa ich čo najskôr vyhnať. Ako na to? Ako sa rýchlo zbaviť mravcov tak, aby po nich nezostala žiadna stopa? Povieme si v našom článku.

 

 

Mravce – neželaní návštevníci

Nie je nič horšie, ako postaviť sa proti silnému a vysoko organizovanému nepriateľovi. A to mravce presne sú. Ak proti nim nepoužijete účinné prostriedky, tak sa ich len tak nezbavíte. Sami od seba neodídu. Navyše pokiaľ sa mravce premnožia, môžu vám spôsobiť aj veľa problémov. Dokonca i zdravotných.

Veď nielen to, keď ich vidíte pochodovať do vášho jedla, je nepríjemné. Je to navyše aj veľmi nehygienické. Mravce totiž kontaminujú všetko, čo im príde do cesty, teda aj vaše jedlo – ich povrch je doslova posiaty škodlivými baktériami.

Čo ich najviac láka? Kde sa najčastejšie skrývajú? V prvom rade sú to hlavne ťažko prístupné miesta, kde si robia kolónie s vajíčkami a larvami. Stačí malá dierka a sú doslova všade – v bytovom jadre, pod obkladmi (hlavne drevenými), v kvetináči, za nábytkom… A keď sa kolónia preplní, zvyšné mravce okamžite zakladajú novú. Do bytu sa vám dostanú napríklad s rozvodom teplej vody, alebo v lete rovno na drzovku po fasáde.

 

Užitočné rady ako dať mravcom nadobro zbohom

Čo na ne teda platí? Našťastie existuje množstvo účinných metód, ako sa mravcov zbaviť. A to či už v byte, v dome alebo na záhrade. V prvom rade ale, ešte predtým ako na mravce vytasíme zbrane, je dobré si uvedomiť, že dôležitá je najmä prevencia. Nedovoľte mravcom, aby zamorili vašu domácnosť. Ako? Hlavným dôvodom pozvania si mravcov do bytu je samozrejme jedlo.

Páči sa im v podstate čokoľvek, čo si môžu odniesť a zužitkovať ako potravu. Veľmi ľahko sa dostávajú aj cez papierové obaly. Preto nie je žiadnym prekvapením, že ich môžeme nájsť aj v múke alebo v podobných potravinách. Tiež ak zabudnete zavrieť plastovú, alebo sklenenú nádobu, máte rovnaký problém. Je takmer isté, že kolónia mravcov tomuto pozvaniu neodolá, hlavne v lete.

RADY ODBORNÍKA:

  • Potraviny si chráňte tým, že ich budete skladovať vo vhodných obaloch – alobal, plastové dózy, sklenené poháre….
  • Zvyšky jedál nenechávajte roztrúsené po dome, hlavne majte pod dozorom detskú izbu a priestory za nábytkom.
  • Veľkým lákadlom pre mravce sú aj granule pre domácich miláčikov.
  • V lete sa pri otvorenom okne spoliehajte iba na kvalitnú sieťku proti hmyzu.

 

1. Prvá pomoc – krieda

Keď už máte doma mravce, nezostáva vám nič iné, ako začať s nimi viesť boj. Výborným prostriedkom proti nim je napríklad obyčajná krieda. Stačí nakresliť čiaru okolo vstupných miest do domu. Mravce totiž odpudzuje uhličitan vápenatý. Kriedová múčka má však aj ďalšie využitie – ideálny prostriedok ako chrániť rastliny na záhrade.

 

2. Citrusy a ocot

Pachová stopa slúži mravcom ako navigácia. Pokiaľ im ju zničíte, nebudú schopné sa po byte organizovane promenádovať a odídu. Na to je výborným prostriedkom octový roztok, s ktorým treba poumývať všetky podlahy. Najlepšie ak to budete robiť pravidelnejšie – v konečnom dôsledku to môže poslúžiť aj ako výborná prevencia.  Pochopiteľne, vôňa octu je veľmi výrazná. Preto na jej zjemnenie sa hodí do teplej vody vytlačiť šťavu z citróna alebo pomaranča. Poslúži to rovnako dobre ako octový roztok.

 

Šťava z citróna proti mravcom

 

VEDELI STE, ŽE: Citrónová voda (4 citróny na 2 litre vody) je tiež účinná napríklad voči švábom. Stačí týmto roztokom umyť podlahu a hmyz to spoľahlivo odpudí.

 

3. Kyselina boritá – ťažký kaliber proti mravcom

Ide o veľmi známy prostriedok na likvidovanie mravcov. Rozrobený roztok alebo prášok stačí aplikovať na miesta, kde sa mravce najčastejšie objavujú. Kyselina boritá dokonca funguje na dvoch úrovniach. V prvom rade priamo ničí mravca tým, že ho dehydratuje. Čo je však dôležitejšie, mravčia kráľovná po kontakte s touto látkou stráca schopnosť produkovať potomstvo.

Bonusový tip

Dobrým nápadom je urobenie návnady za použitia kyseliny boritej. Zmiešajte ju s cukrom – 10 g kyseliny a 250 g cukru. Pripravenú zmes potom nastražte okolo miest, kde sa mravci pohybujú. Ale pozor! Pre deti a domácich miláčikov je zmes toxická. Používajte ju preto opatrne.

 

4. Zmes múky a korenia

Ako korenie sa najčastejšie používa hrebíček, čierne mleté korenie alebo pomleté horčičné zrnko. Je treba zmiešať hrnček múky s polievkovou lyžicou korenia a touto zmesou potom posypať mravce ako aj cestičky, po ktorých chodia. Po niekoľkých hodinách by mali odcupitať preč.

 

Múkra proti mravcom

 

5. Kupovaná chémia – príprava pasce

Cieľom pasce je nachystať nástrahy, ktoré si mravce odnesú do svojej kolónie, kde potom zlikvidujú aj ostatných mravcov. Mravce si tak veľmi rýchlo rozmyslia, či vás opäť navštívia. Na trhu sa dá kúpiť množstvo výrobkov, ktoré stopercentne zaberajú. Na druhú stranu ale treba pamätať na toxicitu chemickej pasce. Preto podobne ako v prípade kyseliny boritej, treba pri kladení chemickej pasce postupovať opatrne.

 

6. Med a droždie – domáca pasca

Pokiaľ máte malé deti, alebo domáceho miláčika, oplatí sa namiesto chemických prípravkov použiť radšej domáci recept – zmes medu a droždia. Vyhnete sa tak chémii a dosiahnete rovnaký efekt. Droždie s medom zmiešajte a takto pripravenú pastu ponúknite mravcom na miestach, kde radi chodia. Táto lákavá sladká maškrta sa v ich tráviacom ústrojenstve premení na smrtiaci nástroj – v žalúdku začne kysnúť, mravec sa nafúkne a uhynie.

VEDELI STE, ŽE: Kávová usadenina spolu s chilli korením patrí k tej najúčinnejšej ochrane proti mravcom. Takáto zmes totiž vytvorí veľmi efektívnu bariéru, cez ktorú sa mravce nedostanú. Dokonca aj samotná kávová usadenina ich dokáže účinne odpudiť.

obrázky: unsplash.com

 

 

Redakcia

Hlavný redaktor Megazínu. Tvorí články tak, aby vás zaujali a dozvedeli ste sa vždy niečo nové. Obľubuje témy ako bývanie, zdravie cestovanie či príroda.