Ľudia

Vyhnite sa jesennej depresii – ako sa tešiť na príchod jesene

Jeseň je melancholickým obdobím, ktoré u mnohých spôsobuje jesenné depresie a stavy úzkosti. Menej slnečných dní a viac sychravého počasia vytvára melancholické stavy a jesennú únavu. Aby sme jeseň prežili v čo najlepšej forme, je tu niekoľko rád, ako na to.

 

 

Berte to však pozitívne, približujeme sa k obdobiu Vianoc a vy napríklad môžete začať riešiť prvé darčeky pre blízkych. Výpredaje sú ideálnym spôsobom, ako sa vyhnúť predvianočnému zhonu. Navyše sú ľudia, čo s darčekmi na Vianoce začínajú už v septembri. Možno bláznivé, ale prečo nie? Na niečo sa musíte vždy tešiť…

 

Trochu nostalgie – rozpozerajte staré seriály a filmy

Pozrite si staršie filmy spred 30 a viac rokov. Možno zistíte, že sa zu pocitu depresie a melanchólie prenesiete k nostalgii či romantike. Žijeme dnes úplne inú dobu, môžete si porovnať, zamyslieť sa a zasnívať si. Inou možnosťou je pozrieť si starý seriál ešte z mladých čias, ktorý vás naladí na zlaté časy a dodá trochu energie.

 

Poupratujte si miesta v byte, ktorým sa obvykle vyhýbate

Vyhodiť staré pulóvre alebo džíny, ktoré už nenosíte, aby ste si vybudovali miesto na nové kúsky, ktoré zadovážite do svojho jesenného šatníka je milým potešením. Vypratať z domu všetko, čo nepotrebujeme, staré nepotrebné, obité, nepoužiteľné a odrazu sa lepšie dýcha. Kúpte si dobrú knihu a teplú deku pestrej farby a o jesenné večery máte postarané. Nakúpte si sviečky, vyskúšajte nové čaje, kúpte si príjemné mäkké ponožky, aby vaše nohy boli ako v bavlnke.

 

Vyzdobte si priestor decentnými sušenými kvetinami z leta

Pripomienkou na leto môžu byť aj sušené kvety, nasušené ruže alebo aj poľné kvety, ktoré rozvoňajú váš domov. Jemné decentné svetielka, farebné reťaze do tmavých kútov alebo svetlo do zásuviek pri zmrákaní zaručí teplejšiu atmosféru. Ak ste to nestihli, určite ešte niečo nazbierate a nasušíte. Domov tak bude pôsobiť útulnejšie a bude z neho vyžarovať teplo a príjemná atmosféra.

Tú môžete umocniť správnym výberom vonného olejčeka:

  • pre potešenie vám padnú vhod kvetinové alebo ovocné vône,
  • pre uvoľnenie a relaxáciu ľevanduľa a jasmín,
  • na regeneráciu citrónová tráva.

Všetko závisí na vašom vkuse.

 

Uberte zo svojej akčnosti a zjednoťte sa s prírodou

Viac slnka je viac aktivity, no menej slnka a tepla znamená, že telo sa dostáva do pokojnejšieho režimu. Zbytočne to všetko nesiľte a buďte v symbióze s prírodou a jej cyklami. Vaše myšlienky by už nemali byť také akčné a plné nových nápadov. Radšej zbilancujte, čo ste nestihli, odložte to na budúci rok a dokončite projekty ktoré ste si rozbehli do konca roka.

Nielen v tomto období žijeme viac pod umelým osvetlením a riadime sa viac ruchom mesta a života ako zákonitosťami prírody. No nezabúdajme rešpektovať to, čo nám príroda chce povedať. Vrchol síl už prešiel a vy postupne musíte spomaliť a šetriť svoju energiu.

 

Zbytočne neťahajte leto za vlasy a obliekajte sa teplo

Na duševnú ale aj fyzickú pohodu vplýva teplota a svetlo. Ak vám je zima, cítite sa mrzutejšie a viac v nepohode. Telo musí vynaložiť viac úsilia na udržanie správnej teploty. Dopomôžte si teplým oblečením na von, jesennými kabátmi a nepremokavou obuvou. Zaručene vám bude príjemnejšie ako kebyže prechladnete. Možno ste síce v lete a v jari trénovali otužovanie, no ak nepatríte k ľadovým medveďom, nebojujte s tým.

 

Pripravte si na zimu vitamíny zo záhrad, trhov či samozberov

Zavárajte ešte čo sa dá, príroda nám ponúka jablká, hrušky, slivky, posledné rozlúčkové ovocie tohto roku. Zavariť si dobrý džem alebo kompót na zimu je skvelý spôsob, ako zásobiť vitamínovými bombami seba aj celú svoju rodinu. Stíhate určite ešte aj nejaké tie čalamády. Nebudete mať ani čas riešiť melanchóliu a budete sa tešiť z toho, čo ste si pripravili na zimu, oveľa zdravšie, domáce.

 

Vnímajte farby okolo seba

Aj jeseň má svoju vôňu, a svoju farbu. Vnímať ju len cez hmlu a dážď je veľká škoda. Za každým ročným obdobím sa skrýva určitá filozofia a časť života. Práve to, čo najviac neznášame, je tá časť života, ktorej sa najviac bojíme. Jar, leto, jeseň a zima sa opakuje nielen v ročných obdobiach, ale aj v živote človeka. Pokora pred každým obdobím a radosť z prítomného okamihu je spôsob, ako vnímať svet okolo seba so spokojnejšou mysľou.

obrázky: freepik.com

 

Lou - psychoanalytička z minulého sna

Redaktorka Megazin.sk. Píšem články o psychoanalýze starého freudánského typu označovanú ako klasická, založenú Dr. Freudom a psychoanalýzu Dr. Junga.