Chladničky s mrazničkou: ako znížiť spotrebu v domácnosti?

Nesprávne zaobchádzanie s domácou chladničkou má vplyv nie len na peňaženku, ale aj na životné prostredie. K akým zmenám sa treba odhodlať, aby ste znížili ročnú spotrebu chladničky s mrazničkou a zároveň podporili ekologickú domácnosť?

 

Chladničky s mrazničkou: optimálna teplota

Aj drobné kroky môžu pomôcť. Často ste sa stretli s kritikou, že príliš dlho hľadíte do otvorených dverí chladničky? Nanešťastie pre vás, v tomto prípade mali dotyční pravdu. Skúste zlozvyk obmedziť a nepremýšľať dlho nad tým, aké suroviny potrebujete. Ak zabudovaný teplomer nefunguje správne, alebo sa v chladničke vôbec nenachádza, zaobstarajte si nový. Uložte ho na dobre viditeľné miesto a pravidelne ho kontrolujte.

Teplota v chladiacom zariadení by mala byť Celzia. Pokiaľ ide o mrazničku, odporúča sa nastavenie na mínus 18° až mínus 24° Celzia. Ak teplota klesne čo i len o jeden stupeň, má to za následok zvýšenú spotrebu energie.

 

Plná chladnička bez plastov

Aby chladničky s mrazničkou efektívne pracovali, je dôležité, aby boli strategicky umiestnené. Nemali by sa nachádzať na slnečnom mieste, vedľa sporáka, prípadne okna – zvyšuje to priemernú spotrebu energie. Podobne je to aj s naplnením chladničky surovinami. Možno to bude znieť protichodne, ale prázdna chladnička v skutočnosti nie je ekonomickým riešením. Čím viac priestoru je potrebné chladiť, tým viac musí pracovať. Priestory príliš neprepĺňajte – nechajte aj miesto pre cirkuláciu vzduchu.

Plastové dózy sú síce základom slovenskej kuchyne, no pre zelenú, udržateľnú domácnosť odporúčame prejsť na sklo. Sklenené dózy udržujú potraviny a nápoje chladnejšie, ale hlavne je to recyklovateľný materiál, čo sa o mnohých plastoch povedať nedá. Potraviny v skle sú rozumnou alternatívou, pretože sú zdravotne nezávadné, rýchlejšie si v nich všimnete kazenie potravín, takže neskonzumujete jedlo po dátume spotreby.

 

Udržujte čistotu

Aj drobné škvrny a fľaky od jedla majú pomerne vysokú šancu na to, aby vytvorili ideálne prostredie pre rast baktérií. Z tohto dôvodu musíte chladničky s mrazničkou pravidelne upratovať. Pozor na bežné čistiace prostriedky s chemikáliami, aby nedošlo ku kontaminácií s potravinami. Jemné tekuté mydlo, alebo roztok octu s vodou určite postačí.

autor: sponzorovaný článok
obrázky: freepik