6 spôsobov, ako zlepšiť svoju imunitu

Imunita je perfektne prepracovaný systém, ktorý nás chráni pred rôznymi chorobami spôsobených baktériami či vírusmi. Pokiaľ má však imunita pracovať správne, nesmie byť ničím narušená. Napríklad stresom, liekmi či vyčerpaním organizmu. Ako si ju zlepšiť tak, aby ste sa vyhli všetkým zdravotným nástrahám? Povieme si o tom v našom článku.

 

 

Základom je zdravý spánok

Nedostatok zdravého spánku je veľmi závažným faktorom, ktorý nenarúša iba celkovú výkonnosť organizmu, ale rovnako spôsobuje aj oslabenie imunitného systému. A tým prirodzene i náchylnosť na rôzne choroby.

Pokiaľ ho podceníte, tak dokonca z dlhodobého hľadiska môže viesť k nebezpečným civilizačným chorobám, ako sú napríklad obezita, problémy so srdcom, cukrovka alebo onkologické ochorenia. Prirodzene, najdôležitejším prostriedkom, ako tomu zabrániť, je pevná drevená posteľ z masívu. Zaistí vám zdravý spánok, počas ktorého si naozaj odpočiniete a opäť naberiete sily po náročnom dni.

Optimálna dĺžka spánku je pritom individuálna – závisí najmä na veku. Pre dospelého je jeho odporúčaná dĺžka 7 až 8 hodín denne. Malé deti a batoľatá by si ho však mali dopriať v dĺžke až 12-16 hodín. Kvalitný spánok môžete podporiť aj používaním antialergických matracov.

 

Nepodceňujte kvalitu potravín

Na to, aby náš organizmus fungoval správne, je veľmi dôležitým predpokladom aj vyvážená strava s dostatkom vitamínov. Z nich najdôležitejší je pravidelný prísun vitamínov A, C, E a vitamínov skupiny B.

Vyberajte si iba kvalitné bio potraviny bohaté na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky (omega-3 mastné kyseliny). To znamená zamerať sa hlavne na strukoviny, ryby, orechy a semienka, kvasenú zeleninu, jogurty a acidofilné mlieko (zdroj prírodných probiotík), ovocie a zeleninu, celozrnné obilniny, a biele mäso (hydina). V kuchyni na varenie používajte najmä panenský olivový olej.

 

Vyhnite sa stresu

Stres sa výraznou mierou podpisuje na našom psychickom i fyzickom zdraví. Prirodzene, veľmi významne ovplyvňuje aj imunitný systém. Permanentné napätie totiž v organizme vyvoláva produkciu hormónu adrenalínu, ktorý ak je ho nadmieru a počas dlhšieho obdobia, robí nášmu telu veľké problémy.

Pri dlhodobom strese sa preto organizmus nestíha sám regenerovať a tým pádom je oveľa náchylnejší voči najrôznejším chorobám. Ako tomu zabrániť? Žiaľ, hoci žijeme v uponáhľanej dobe a nie je to jednoduché, najlepším riešením je prestať myslieť na prácu a na chvíľu vypnúť. Napríklad absolvovať pravidelné prechádzky večer pred spaním, či oddýchnuť si pri dobrej knihe. Pomôže aj meditácia alebo dychové cvičenie.

 

Pravidelne si dopĺňajte vitamíny

A to najmä počas zimných mesiacov, kedy je zvýšený výskyt chrípkových ochorení a časté nachladnutia. V tomto smere je dôležitý hlavne dostatok vitamínu C. Ten v tele pôsobí ako antioxidant, ktorý sa podieľa na ochrane buniek pred voľnými radikálmi a podporuje tvorbu bielych krviniek. Je preto pre náš imunitný systém nevyhnutný.

V našom tele ho však nevieme skladovať a práve  preto je dôležitý jeho pravidelný prísun. V zimnom období je ideálne jeho pravidelné dopĺňanie pomocou citrusových plodov. Samozrejme, na trhu existujú aj rôzne výživové doplnky, ktoré vám vitamín C spoľahlivo doplnia.

 

Dbajte na pohyb a cvičenie

Pochopiteľne, základom vyváženého zdravotného štýlu je aj pravidelné cvičenie a dostatok pohybu. Pohyb pomáha chrániť obehový systém, znižuje krvný tlak a má veľký vplyv i na imunitný systém. Dôležité je sa venovať obľúbenej športovej aktivite aspoň tri krát do týždňa po dobu najmenej 30 minút. Krátke pár minútové cvičenia, hoci i viackrát denne, vám veľmi nepomôžu.

Tip

Pamätajte na to, že niektoré športové aktivity namáhajú kĺby – napríklad beh. Preto ak máte ťažkosti s pohybovým aparátom, bude pre vás ideálnou športovou aktivitou bicyklovanie alebo plávanie.

 

Otužujte sa

Je známe, že pravidelné saunovanie posilňuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia proti chrípke a nachladnutiu. A to z dôvodu, že vyššia teplota v saunách zvyšuje teplotu organizmu, ktorá následne vedie k nárastu bielych krviniek a zlepšeniu schopnosti organizmu brániť sa proti chorobám. Saunu prirodzene netreba absolvovať každý deň. Pomôže tiež obyčajná studená sprcha ráno, ktorá vás príjemne nabudí do nasledujúceho dňa.

 

Rada na záver

Myslite na hygienu. Pravidelne si umývajte a dezinfikujte ruky a vyhýbajte sa dotýkaniu nosa, očí a úst. Pochopiteľne, vyhnite sa fajčeniu a zafajčeným priestorom. Imunite tiež nepomáha nadmiera alkoholu.

obrázky: freepik.com